Festival 2023

Verslag Elfde Oldtimer Festival Huizen

“Jammer van het weer”, ”Mag de pret niet drukken”, ”Alle zegen komt van boven”. Ondanks het zomerse buitje, bleef de stemming bij het Elfde Oldtimer Festival Huizen op zaterdag 1 juli 2023 in en om de Krachtcentrale aan de Huizer Havenstraat gezellig, opgewekt, positief en vrolijk.

Terwijl de verkopers van automobilia nog volop bezig zijn hun marktkramen in te richten, komen vanaf negen uur de eerste deelnemers onder de entree-boog door de Havenstraat ingereden. Klassieke kanjers, machtige muscle-cars, sprankelende schoonheden, vooroorlogse vierwielers, vitale youngtimers hakkehakkepuffen langzaam het Festivalterrein op. He, kijk, een Donkervoort  (één van de alleroudste nog bestaande Donkervoorts, want chassisnummer 0045, blijkt later). En zie daar: twee Politie-Porsches met – stiekem – heel even het blauwe zwaailicht en de sirene aan…

Oudste deelnemer met de oudste auto

Wie hebben we daar: ja, iedereen kijkt er reikhalzend naar uit: de witte Iveco-bus met daarachter een grote trailer. In de trailer zit de oudste auto van het Festival: de Stanley 735B Stoomauto uit 1921. Startnummer 1. Achter het stuur van de trailer zit de oudste deelnemer Arnoud Carp uit Hilversum. Met veel elan parkeert deze vitale tachtiger zijn ”superclean steammachine” onder de klaar-staande overkapping. Hij geeft de hele dag tekst en uitleg aan alle belangstellenden. Na afloop van het Festival regelt-ie geheel op eigen houtje weer ”inpakken en wegwezen”. Prachtig om te zien. 

Bij binnenkomst in de Galerie van de Krachtcentrale krijgen alle deelnemer een enveloppe met daarin het rally-schild (nummering op volgorde van leeftijd), het Roadbook voor de Spietentocht en een handvol goodies.

Good-old Charles Serry arriveert in een Bentley en krijgt startnummer 5. Na terugkomst van de Spietentocht vertelt hij een mooi verhaal. Hij staat ingeschreven met z’n blauwe Bentley Old Number One uit 1926(zelf gerestaureerd, 2.000 uur klussen). Vanwege de regen rond de starttijd vond hij het zonde met die open wagen van Hilversum naar Huizen te rijden. Hij meldde zich dus bij de Galerie in zijn andere oldtimer, een gesloten Bentley. Na het begin van de Spietentocht reed hj naar zijn garage, wisselde de ene Bentley voor de andere, en trok met de Bentley Old Number One tenslotte volop bekijks bij de Krachtcentrale. 

Om tien uur vertrekken de brommers voor hun rondje door het Gooi. Bij terugkomst op het Festival-terrein legt de fotograaf van De Gooi & en Eemlander, de mannen (alleen mannen..) van het Huizer Puch-gilde vast op de gevoelig plaat. In de krant van maandag worden zij vervolgens omschreven als de ”Huizer Hell’s Angels”…

Prijsuitreiking

Als alle voertuigen terug zijn op het Festivalterrein (ondanks de slechte bui van de weergoden géén uitvallers) gaan de juryleden aan de slag. Ter beoordeling staan klaar: maar liefst 220 vierwielers, 24 tractoren, 16 motoren/scooters plus 54 brommers. Gezien de puike staat van alle voertuigen, en de mooi opgedirkte wagens met voertuig en inzittenden in ton-sur-ton of met toepasselijke klassieke outfit, is het voor de juryleden bepaald geen makkie om de prijswinnaars te bepalen.

Uiteindelijk is er in elke categorie een drietal genomineerden. Bij de prijsuitreiking op het podium krijgen ze te horen wie Nummer 1, 2 en 3 is geworden. Wethouder Roland Boom van Huizen is bereid gevonden om, samen met jury-voorzitter Cees Hoogeveen, op het podium te winnaars te ontvangen en de bekers te overhandigen.

Van de vele prijswinnaars noemen we met name de ”mooiste” in de categorie tot 1950:  de Ford Fordor Leatherback 60B uit 1929 (startnummer 8) van Wim Hop uit Eemdijk.         

Als eerbetoon aan Jeroen Kaijen, de eerder dit jaar helaas plotseling overleden mede-oprichter van het Oldtimer Festival Huizen, werd een speciale ’Jeroen Kaijen Trofee’ uitgereikt aan de eigenaar van een voertuig, dat - conform de levensstijl van Jeroen- eigenlijk in geen enkele categorie paste.

Terugkijkend was het Elfde Oldtimer Festival Huizen wederom een groot succes. Zowel de honderden deelnemers als de duizenden bezoekers kijken terug op een geslaagd festijn rondom heel veel mobiel moois. Liefhebbers konden hun hart ophalen aan de unieke verzameling rollend, rijdend en sturend erfgoed vanaf 1921 tot heden; bij de dealerstands stonden ook diverse elektrische auto’s (EV’s).

Een teleurstelling voor de vele bezoekers was dat het optreden van de ’Crazy Cadillacs’ in het water viel. Gelukkig waren een DJ, een muziek-setje en geluidsman André Troost direct bereid en in staat om de rock & roll raspaardjes te vervangen met jaren vijftig/zestig/zeventig ’golden oldies’. Op een later tijdstip komen de ’Crazy Cadillacs’ naar Huizen om het door een technisch mankement vervallen optreden, in te halen.    

Volgend jaar voor de Twaalfde Editie van het Oldtimer Festival Huizen hopen we weer op een minstens even grote toeloop van voertuigen en belangstellenden bij de Krachtcentrale In Huizen.

Tot dan!