Festival 2022

Thema: Van Stoom tot Waterstof

Welkom op het tiende Oldtimer Festival Huizen

Twee jaar lang gooide corona roet in het eten. Het virus is nog niet weg, maar het Oldtimer Festival Huizen is wel weer terug. En hoe!! Het tiende Festival, dat dit keer niet begin september, maar op 2 juli zal worden gehouden op een nieuwe locatie, namelijk bij de Krachtcentrale aan de Havenstraat in Huizen, wordt opnieuw ’the place to be’ voor de liefhebbers van klassieke auto’s, vrachtauto’s, tractoren, motoren en bromfietsen. En zoals altijd: de toegang is gratis.

Speciale aandacht, wat al blijkt uit het thema van het festival van ’Stoom tot Waterstof’, gaat uit naar twee klassieke stoomauto’s en twee hypermoderne waterstof/brandstofcelauto’s. Al in de 18e eeuw werden er stoomwagens gebouwd. Op het festival zijn de White Model D uit 1904 en de Stanley Steamer Open Tourer uit 1921 te bewonderen. En de Stoomtractor Lena uit 1905 van ’steamlady’ Caroline Schriever zal ook zeker volop de aandacht trekken, net als de stoomwals de Gebroeders ut 1922 van Dura Vermeer.

Ze rijden niet op stoom, maar gebruiken wel waterstof om middels een brandstofcel energie voor de elektromotor op te wekken. Verleden en heden treffen elkaar door de komst van de enige twee in ons land te koop zijnde waterstof/brandstofcelauto’s: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Met de Mirai is het zelfs mogelijk om een korte proefrit te maken.

Het contrast tussen de elektrische Red Bug uit 1925 en een hele vloot moderne, elektrische auto’s van een negental deelnemende dealers (Toyota, Hyundai, Opel, Peugeot, Mazda/Suzuki/Mitsubishi, VW/Audi/Skoda, Mercedes, Porsche en Kia) kan bijna niet groter, maar laat wel zien dat de elektrische auto in het verleden, heden en toekomst bestaansrecht heeft.

Op het festivalterrein zullen rond de 250 oldtimer personenauto’s van maar liefst 68 verschillende merken staan te pronken, waaronder 32 PreWarCars. Een van de topstukken is de Bugatti T13 ’Brescia’ uit 1925, die de in België woonachtige Kjeld C. Jessen meeneemt naar Huizen. Hij is ook de eigenaar van de bijzondere Red Bug. En de spectaculaire Volpi Caddilac racewagen uit 1934 met zijn V16-motor is weer present op het festival.

Zo ook twee Dakar rallyauto’s, de Mitsubishi Pajero V6 uit 1983 waarmee Herman Oldemark en Ad van der Werf op de 53e plek eindigde tijdens de Classic Dakar 2022 en de Beast van de gebroeders Coronel.

Verder nog 70 tweewielers, tractoren en vrachtauto’s /bussen. Tevens is BMW Klassiek aanwezig met hun clubpresentatie.

Nieuw is de De Gooise Pit Stop Challenge.
In teams van vier wordt er fanatiek gestreden om de snelste bandenwissel bij een echte formule1 bolide te realiseren en de overige teams af te troeven. Snelheid, teamwork en precisie zijn vereist!  Uiteraard zijn er mooi prijzen te winnen voor de snelste Crew.
De Pit Stop Challenge start om 13.00 en de prijsuitreiking vindt om 17.00 plaats op het podium voor de Krachtcentrale. Inschrijven kan online bij: www. hyppe.nl /oldtimerfestival.

Een automobiliamarkt met twintig kramen, een plein vol met tussen de tien en vijftien foodtrucks en de presentatie van de Historische Kring Huizen maken het festival compleet. En er zijn optredens van het vertrouwde Dixielandband/looporkest Alacarte en de band Crazy Cadillacs.