Historie

Op initiatief van Cees Alders, oldtimerbezitter en Klaas Westland, voorzitter van de Stichting Huizer Botterdagen is in 2010 als experiment een Oldtimerfestival toegevoegd aan de Huizer Botterdagen. Een werkgroep werd gevormd die naast Cees Alders bestond uit Jeroen Kayen en Paul Paternotte. Met steun van de Stichting Huizer Botterdagen en inzet van vele vrijwilligers is het Oldtimerfestival Huizen mogelijk gemaakt.

De belangstelling van deelnemers en bezoekers was boven verwachting. In één klap was het Oldtimerfestival Huizen met 150 deelnemers het grootste Oldtimerfestival van 't Gooi en omstreken. De pers was lovend over de kwaliteit van de Oldtimers.
Er werden meer bezoekers vanuit de omgeving van Huizen geteld en de Oldtimers werden door de pers bestempeld als een verrijking van de Huizer Botterdagen. Er werd besloten er een jaarlijks terugkerend evenement van de maken. De Stichting Oldtimers Huizen werd opgericht met steun van de gemeente Huizen en ondersteuning van een comité van aanbeveling.

Het comité van aanbeveling bij de oprichting bestond uit:

Tim Coronel, coureur, kartbaan Huizen exploitant en ondernemer,
Erik Heijl, register-taxateur VRT,
Bob Krijnen, eigenaar van AKlasse Trouwen bv
Bert van der Linden, ondernemer en Oldtimer verzamelaar
Dick Schornagel, auto-journalist, publicist en oldtimerbezitter,
Hans van Sunder, auto-journalist en publicist,
Tinus Vet, ondernemer en oldtimerliefhebber

Het Oldtimer Festival Huizen speelt zich af tegen de achtergrond van het fraaie en uniek decor van het Nautisch Kwartier Huizen. Hier ontmoeten klassieke voertuigen en de historische bruine vloot elkaar. De nostalgische locatie van een oud Zuiderzee stadje maakt dit festival uniek.

De voormalige vissersplaats Huizen had in de negentiende eeuw één van de grootste vloten met botters op de Zuiderzee. Daarnaast werd er ook op de Noordzee gevist. Miljoenen haringen werden dan verwerkt tot bokking, die vooral geëxporteerd werd naar Duitsland, Bij het roken werden de haringen door vrouwen en door kinderen aan een houten speet (spiet) geregen. de naam Spietentocht is dan ook een eerbetoon aan de mensen, die in de negentiende eeuw op deze wijze hun brood verdienden.